У 2018 році остаточно доопрацьований і прийнятий в новій редакції закон про реконструкцію застарілого житлового фонду, повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе. За його словами, тільки в Києві налічується близько 3,2 тисячі таких об'єктів (в основному, хрущовок і сталінок).

Як будуть зносити хрущовки

На замовлення міністерства ДП «Український державний НДІ проектування міст «Діпромісто» ім. Ю. М. Білоконя вже розробив концепцію майбутніх законодавчих змін. Як очікується, його обговорення, доопрацювання та подання замовнику готового тексту законопроекту закінчиться в січні 2018-го.

Фактично це буде нова редакція існуючого з 2007 року, але реально не працюючого закону про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду.

Однією з головних проблем є відселення мешканців з будинків, що зносяться або реконструюються.

Де і яке житло вони отримають в якості компенсації.

Розробники говорять, що стартові будинки бажано будувати в межах того ж району або мікрорайону. У той же час у Мінрегіоні відзначають, що пропонувати житло для розселення жителів можна в межах населеного пункту.

Утім, інвестор, щоб домовитися з жителями, матиме право придбати їм житло як у старому, так у новому будинку в будь-якому районі міста.

Поки пропонується обмінювати старе житло на нове за таким принципом: кількість кімнат, площа квартири в старому будинку повинна дорівнювати тій кількості та площі в новому. Незалежно від кількості прописаних у квартирі мешканців.

Щоб не постраждали інтереси черговиків на отримання житла, їхні запитання пропонується вирішувати окремо від тих, хто не стоїть на квартирному обліку. Ось їм якраз дадуть нову житлоплощу, виходячи з нормативів на кожного прописаного в день, коли було прийнято рішення про проведення реконструкції.

Таким чином, спроби масової реєстрації всіх далеких родичів у будинку під знос будуть без економічного сенсу. Хіба що знайомі з мерії встигнуть шепнути кому-то на вушко про дату майбутнього рішення.