Українцям із «зайвою» житловою площею до 1 липня доведеться заплатити за кожен квадратний метр понад норму. Ставки податку та площа нерухомості, за яку не потрібно платити, визначає місцева влада

Українцям влітку доведеться заплатити податок на нерухомість понад норму

Як відомо, з 1 січня в Україні набули чинності прийняті Верховною Радою зміни до Податкового кодексу, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» № тисячі сімсот дев'яносто одна-VIII і Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» № 1797-VIII, які встановлюють нові правила оподаткування нерухомості.

У законі встановлено, що норма для власників квартир це 60 м2, будинків - 120 м2, а для тих, хто володіє обома видами нерухомості, податок не нараховується за загальну площу до 180 м2. За все, що понад норму доведеться сплатити податок. Начальник управління ДФС України Владислав Павлов додав, що власникам квартир більше трьохсот метрів, крім податку основного, будуть нараховувати ще 25 тис. Грн. І для власників будинку, якщо загальна площа перевищує 500 м2, додатково нараховувати 25 тис. На кожен такий об'єкт.

За нежитлову нерухомість доведеться платити теж. Пільг на неї немає. Причому, під цю категорію підпадають навіть гаражі, комори, прибудови до будинків або сараї. Податок на нерухомість потрібно оплатити й тим, хто здає своє житло в оренду - тут також ніяких пільг немає. Відсоток обчислюється із загальної площі приміщення.

Якщо ж до 1 липня повідомлення від фіскалів не прийшло, необхідно негайно звернутися до відомства. Крайній термін оплати - 28 серпня. Якщо оплатити платіжку в вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні - сума штрафу складе 20%. Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу. Якщо податок не сплачується тривалий час, майно продається за рішенням суду. Крім того, за несплату податків передбачена кримінальна відповідальність (ст. 212 КК).

У 2017 році прийдуть платіжки за минулий рік, тому податок нарахують з урахуванням мінімальної зарплати в розмірі 1378 гривень, а ставка податку буде коливатися від 0 до 3 відсотків від мінімалки. Ще в наприкінці 2015 парламентарії внесли зміни до Податкового кодексу (закон №909), згідно з яким податком обкладаються не тільки житлові квартири та будинки, а й сараї, гаражі, погреби, літні кухні та інші нерухомі об'єкти. Однак більшість міськрад встановили нульову податкову ставку на господарські будівлі.