Останнім часом у великих містах і мегаполісах все активніше стали змінюватися на нові газові та електричні лічильники. Якщо раніше їх можна було зустріти тільки на загальнобудинкових трубах, то сьогодні їх переважно встановлюють у кожній квартирі.

Газовий лічильник швидко крутить - що робити?Через те, що ціни на газ постійно зростають, люди намагаються відшукати будь-які можливі варіанти економії, аби не платити за загальноприйнятими тарифами, а звітувати за фактично спожиті кубометри. Але все частіше в мережі зустрічаються питання щодо того, що новенький газовий лічильник швидко крутить. Що робити в подібній ситуації, куди звертатися і які заходи вживати. ми дізнаємося з наступної статті. І ці ситуації дійсно вимагають уваги, тому як трапляється навіть, що лічильники намотують в два рази більше, ніж люди використовували до їх установки.

Що робити, якщо зламався газовий лічильник?

Якщо ви виявили, що лічильник занадто швидко мотає або - навпаки, не відбувається облік витрачених кубів, тобто цифри взагалі не рухаються, то необхідно відразу звертатися до аварійної газової служби. Отже, що робити, якщо газовий лічильник багато мотає або перестав працювати?

Алгоритм дій наступний:

  1. Якщо витоку немає, тобто відсутній запах газу, але лічильник не працює, то можете сміливо їм користуватися, адже самостійно ви його відключити не маєте права, а свої потреби задовольняти можете.
  2. Чекаючи представника міської служби газу, ні в якому разі самостійно не лізьте до лічильника, щоб не порушити цілісність пломб, інакше - вам не уникнути штрафних санкцій.
  3. При прибутті фахівців не спускайте з них очей, контролюйте уважно кожну їхню дію, щоб вони самі не пошкодили випадково пломбу, а потім не звернули всю відповідальність на вас. До речі, такі ситуації трапляються досить часто, і майстри починають вимагати гроші з мешканців, щоб в добровільному порядку залагодити це питання.
  4. Бригада повинна засвідчити збереження пломб.
  5. Після детального огляду ваш лічильник можуть демонтувати та забрати з метою проведення експертизи та ремонту, а якщо він не підлягає ремонту, то фахівець зобов'язаний виписати вам документ на його заміну.

Фінансова сторона цього питання залежить від того, у кого на балансі числиться ваш лічильник. Під час відсутності приладу місячна плата нараховується згідно умов, прописаних у договорі - частіше беруться середні показники споживання газу.

Важливо! При виявленні витоку необхідно відразу ж перекрити газ і ні в якому разі не користуватися плитою.

Як самостійно перевірити, що лічильник занадто багато мотає?

Щоб перевірити, чи не обманює вас власний газовий прилад, потрібно зробити кілька зовсім нескладних дій, а саме:

Для початку необхідно перевірити, мотає він коли абсолютно всі газові прилади в будинку або квартирі вимкнені. Якщо так, то, швидше за все, має місце витік або незаконне підключення до вашого приладу.

  1. Увімкніть пристрій на п'ятнадцять хвилин на всю потужність і порівняйте витрата газу, який вказано в паспорті вашого приладу і зміни, що відбуваються.
  2. Якщо на лічильнику є електронне табло і показання зчитуються навіть при перекритому газовому крані, то можна з величезною ймовірністю стверджувати про присутність, так званих, блукаючих струмів, визначити природу яких не завжди вдається.

Важливо! Найчастіше виникають вони через неправильне підключення плит з електричним розпалом в сусідніх квартирах або при застосуванні спеціальних газових відводів.

Найпоширеніші причини поломки газових лічильників

Тільки фахівець здатний точно визначити, чому лічильник газу багато мотає. Що робити в такому випадку мешканцям будинку? Звичайно ж, менше самодіяльності, адже в подібних ситуаціях вона ні до чого доброго не приводить. Занадто вже складні в плані пристрою та особливостей роботи ці прилади, щоб розібратися в них самостійно.

Причинами перевитрати газу зазвичай є наступні фактори:

Найчастіше причиною виходу з ладу лічильника є проблема, що виникла в газовому обладнанні та особливості споживання природного газу. Наприклад, якщо ви використовуєте в місяць 10-20 кубів газу, користуючись при цьому газовим котлом із одним тільки гнітом, то потрібно переглянути ефективність такого величезного витрати, адже це досить пристойне число. У такій ситуації необхідно, в першу чергу, оцінити, наскільки ефективно ваш будинок зберігає тепло. Можливо, доведеться його утеплити, і тоді споживання газу гарантовано помітно зменшиться.

  1. Банальний витік. До речі при її виникненні ви можете й не відчувати запаху газу. Але діагностику несправності можна сміливо зробити самостійно. Потрібно просто обмазати газовий вентиль і все з'єднання пінним розчином, виготовленим зі звичайного шампуню або мила. Якщо будуть утворюватися бульбашки, то значить, витік стовідсотково є, у такому разі потрібно терміново викликати фахівця.

У цій статті ми розглянули всі причини, за якими газовий лічильник швидко крутить або не крутить зовсім, і склали для вас покрокову інструкцію, що робити в таких ситуаціях. Сподіваємося, вам вдалося вирішити проблему грамотно та швидко.