До 1 липня 2017 роки українці, які проживають у багатоповерхівках, відповідно до законодавства повинні були визначити для себе форму управління своїм багатоквартирним будинком.

ОСМД (ОСББ) в новобудовах

Це пов'язано з тим, що комунальних ЖЕКів за фактом більше не буде. Як альтернатива, пропонується створення ОСББ (не є обов'язковим).

Незважаючи на те, що об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) - вже далеко не нове поняття для українських просторів, дискусії на цю тему не припиняються. Деякі, по-старому, бажають обслуговуватися в ЖЕКах, але більшість все ж усвідомлюють переваги створення ОСББ. Що ж це за об'єднання і які є переваги його створення?

Що таке ОСББ?

Тертя на тему ОСББ засновані на тому, що створюючи таке об'єднання, всі права передаються йому. Насправді ж, ОСББ є неприбутковою юр особою, створеному за бажанням власників житлових і нежитлових площ для спільного розпорядження, утримання та управління своїм будинком, а також прибудинковою територією. Деяким чином, об'єднання співвласників близькі до радянських ЖЕКів (житлово-будівельних кооперативів). Таким чином, таке об'єднання створюється на основі права спільної власності. Ця форма дозволяє співвласникам співвласників нерухомості право вирішувати: хто буде обслуговувати будинок, який тариф по квартплаті встановити або кому здати в оренду існуючі нежитлові площі в будинку.

У результаті - ОСББ несе лише управлінські повноваження, а зовсім не є власником будинку повністю. Співвласниками будинку як ОСББ, так і без його створення залишаються власники квартир.

Чи створювати ОСББ?

Створення чи домкома або об'єднання співвласників - справа тільки співвласників квартир будинку. Рішення залежить від цілей, які ставлять перед собою мешканці. Коли справа стосується виключно здійснення контролю за обслуговуючими організаціями, то цілком достатньо будинкового комітету. До речі, нерідко, домкоми створюються в якості «тренувальних таборів», у яких можна повчитися колективно приймати рішення в інтересах спільного дому.

Але варто враховувати, що громадський контроль - це лише контроль, але не ефективне управління власністю. І за умови створення об'єднання співвласників, є можливість більш якісно та економічно вигідніше утримувати багатоквартирний будинок і прибудинкову територію. Важливо! При створенні ОСББ з'являється відповідальність за будинок, яку вже ні на кого не «звалиш»!

Чому вигідно створювати ОСББ?

Проте, експерти сходяться на думці, що чим швидше в будинку створено ОСББ - тим більше виграють співвласники. Адже, практика показала - поки будівля «обслуговує» ЖЕК або інший виконавець, у ньому практично не проводяться будь-які ремонтні роботи, і будова, відповідно, все більше руйнується в ході експлуатації. Як результат - у подальшому його капремонт зажадає більше витрат.

Що являє собою передача багатоквартирного будинку від балансоутримувача до ОСББ (якщо вчасно не були виконані необхідні ремонти)?

У разі, якщо співвласники приймають рішення створити ОСББ, необхідно грамотно оформити Акт прийому-передачі будинку. У документі обов'язково фіксується техстан будови. В подальшому, з місцевого бюджету повинні бути виділені кошти на необхідні ремонтні роботи. Однак грошей ще треба дочекатися ... Що стосується новобудов (будинків із нульовими термінами експлуатації), таких проблем у жителів немає - можна відразу починати якісно утримувати будинок.

Як визначається вартість послуг?

При створенні ОСББ, відповідно до ст. 10 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку», на загальних зборах співвласники спільно встановлюють список і розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку та території. Це і є квартплата. Якщо ж обирається керуюча компанія, то згідно з ч. 2 ст. 11 ЗУ «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», вартість послуг встановлюється за згодою сторін і обов'язково фіксується в договорі з керуючим.

Чи не можуть скористатися списками жителів та інвентаризацією будинків шахраї? Відомості про власників квартир вправі отримати тільки ініціативна група, яка організувала створення об'єднання, що складається з власників житлових і нежитлових приміщень конкретного будинку.
На підставі яких документів регламентується діяльність об'єднання співвласників багатоквартирних будинків?
Діяльності ОСББ присвячені:

  1. Ст. 385 ЦКУ.
  2. Спеціальний для кондомініумів ЗУ «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку»;
  3. Постанова КМУ (від 11.10.2002г.) № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».
  4. Наказ Держжитлокомунгоспу України № 141 «Про затвердження Типового статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя».