За статистикою, кожна п'ята падіння людини зі сходинок - результат помилки, допущеної при проектуванні сходів, її виготовленні або оснащенні.

Цікаві факти про сходиІдеальні параметри

Підраховано, що середній дорослій людині найзручніше спускатися або підніматися, піднімаючи одну ногу за одною на висоту 18 см і ставлячи її на поверхню глибиною 28 см. Якщо місце для сходів обмежено, то висота всіх сходинок повинна бути суворо однаковою - навіть різниця у 8 мм може змусити людину спіткнутися. Сходинки й особливо їх краї повинні бути помітними (їх рекомендують виділяти кольором або текстурою). Яскраве освітлення обов'язково.

Чи не сковзаємо!

Лаковані дерев'яні поверхні - це красиво та надійно. Але для сходів занадто слизько! Зробити поверхню дерев'яних ступенів нековзкою можна за допомогою фрезерування протиковзкового профілю (як на терасових дошках) або за допомогою створення хаотичного рельєфу різцем по дереву. Якщо використовується керамічна плитка, то вона повинна бути спеціальна, з матовою поверхнею і смугами протиковзання.

Страхування!

Перила обов'язкові, причому не тільки над сходами! Внизу сходів поручні повинні бути продовжені по стіні на дві глибини ступені, а нагорі - на одну. В цьому випадку при втраті рівноваги людина зможе втриматися на них. Оптимальна висота установки перил становить 91-101 см. Найбезпечніше поручні круглого перетину діаметром 5 см для дорослих і 3-3,5 см для дітей. Для ідеально рівних сходів досить перил з одного боку, але якщо ступені розрізняються за висотою або мають неоднакову ширину, поручні повинні бути встановлені по обидва боки

Цифри та факти

  • Найдавніша дерев'яна драбина була знайдена в 2004 році в соляній шахті глибиною 100 м в австрійських Альпах, її вік - близько 3000 років.
  • Ще в 1958 році вчені підрахували, що 75% нещасних випадків на сходах відбувається за відсутності перил.
  • Люди найчастіше бувають неуважними на початку та в кінці сходження або спуску по сходах, на перших і останніх трьох сходинках. Це - «улюблені» місця для падінь.
  • Сходи з нахилом більше 45 градусів відчувається як утомливо крута, а з нахилом менше 27 градусів - як надмірно полога.
  • Зарубіжні будівельники стверджують, що сходинки висотою від 16 до 18,28 см і шириною 22,86 см найбезпечніші.
  • Щоб оборонні заходи в замках Середньовіччя були успішними, гвинтові сходи оснащувалися підйомом за годинниковою стрілкою. При такому напрямку підйому захисники замку мали деяку перевагу перед нападниками.
  • Якщо сходовий марш складається з понад 18 ступенів, підніматися по таких сходах досить утомливо. Для відпочинку проектуються спеціальні майданчики, на яких людина може перевести дух.
  • Ще зовсім недавно для кріплення декоративних елементів до сходів використовували сірку, заливна її в приямок ступені.
  • В Одесі є знамениті сходи, побудована князем Воронцовим. Але багатьом вона відома як Потьомкінські - по фільму Сергія Ейзенштейна «Броненосець «Потьомкін». Офіційно назву за сходами було закріплено тільки в 50-х роках минулого століття.
  • Рівність ширини ступенів вкрай важливо для зручної експлуатації. Якщо хоча б один щабель на кілька сантиметрів коротша інших, про неї все будуть спотикатися.
  • Найбільшою популярністю користуються дерев'яні сходи - з ясена або дуба.
  • Якщо вірити китайським вченням, сходи є провідником енергії. Тому ступені повинні бути кратні циклу. Найсприятливішими вважаються сходи, що мають 5, 10, 14, 17, 22 ступені.
  • Кут нахилу сходової конструкції повинен бути в межах від 30 до 35 градусів, це вважається максимально зручним варіантом для пересування.
  • Барселона дивує гостей найдовшою гвинтовими сходами в 217 ступенів і висотою в 63 метри.
  • Психологи впевнені, що сходи можуть багато розповісти про господаря будинку - її прийнято вважати скелетом будівлі, в той час як вікна є очима приміщення.