Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках поновлення державних будівельних норм (ДБН) вносить зміни в частині організації благоустрою на прибудинкових територіях.

В Україні збільшать розмір прибудинкових територійПро це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

Так, за його словами, при проектуванні нових або реконструкції існуючих житлових кварталів пропонується збільшити в 2 рази питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення і в 10 разів - для занять фізкультурою за рахунок господарських площ. Відповідні зміни містяться в нових ДБН Б. 2.2-12: 2018 «Планування і забудова територій».

«Обов'язкове проектування господарських майданчиків на прибудинкових територіях - застаріла норма в Україні, існує ще з радянських часів. Відповідно до неї, в кожному житловому дворі ще проектуються господарські площі для сушіння білизни або чищення килимів з розрахунком 0,3 кв. м на людину. Це в кілька разів більше, ніж передбачалося, зокрема, для майданчиків для відпочинку або занять спортом», - пояснив чиновник.

Він також додав, що в нових ДБН «ми прибрали цю застарілу норму, зате в 2 рази збільшили площі майданчиків для відпочинку дорослого населення (з 0,1 до 0,2 кв. М на людину) і в 10 разів - для занять спортом (з 0,2 до 2 кв. м на людину)».

«Сучасні прибудинкові території повинні бути максимально комфортними та зручними для жителів і розраховуватися на їхні потреби», - сказав заступник глави Мінрегіонбуду.

У міністерстві також уточнюють, що згідно з новими ДБН, за рішенням органів місцевого самоврядування на прибудинкових територіях можуть облаштовуватися майданчики для господарських цілей з розрахунку 0,1 кв. м на одну людину або 0,25 кв. м на одну житлову одиницю (квартиру). Відстані від майданчиків для господарських цілей до найбільш віддаленого входу в житловий будинок не повинні перевищувати 100 м.

Відповідне ДБН «Планування і забудова територій» вже опублікована і офіційно вступить в силу з 1 вересня 2018 року.