Зазвичай власники трохи завищують ціну квартири, виставляючи її на ринок. Це нормально, нічого дивного тут немає. І вам, швидше за все, вдасться домовитися про «знижку», якщо вона дійсно закладена в заявлену ціну. Потрібно тільки правильно поторгуватися.

Як правильно торгуватися при купівлі квартири?Продавці розуміють, що покупці будуть торгуватися - власне, тому завищують ціну. Але є продавці, які заявляють реальну вартість житла, і вони відразу скажуть вам, що продають без торгу, і тут вже нічого не поробиш. Але іноді і з такими продавцями можна домовитися, якщо запропонувати хороші умови покупки. Отже, як торгуватися?

Огляд квартири та розмова з власником

Налагодити контакт з нинішнім господарем житла - дуже важливо. Потрібно, щоб він склав про вас позитивну думку та захотів вам продати свою квартиру. Але не треба лізти зі шкіри геть і всіма силами намагатися сподобатися, це зайве. Ввічливість, увага й такт - ось і все, що вам потрібно продемонструвати.

Детально розпитайте про квартиру, її характеристики та стан. Експерти радять звертати увагу як на недоліки житла, так і на його гідності, і неодмінно сказати про них.

Якщо ви будете говорити тільки про недоліки, намагаючись збити ціну, то можете налаштувати продавця проти себе. Але і надмірно нахвалювати квартиру - не в ваших інтересах. Тому потрібно дотримати баланс.

Якщо в квартирі високі стелі, непогане планування, великі вікна, простора комора або зручний теплий балкон - скажіть про це. Але якщо там давно не було ремонту, недостатньо світла або в поганому стані паркет - про це теж варто ввічливо згадати.

Краще утриматися від різких висловлювань на кшталт: «вона не коштує цих грошей» або «на ринку повно аналогічних пропозицій за меншою ціною». Якщо такі пропозиції справді є - це аргумент, але тоді краще показати продавцеві приклади з бази нерухомості.

Дайте власнику зрозуміти, що його квартира вам сподобалася, але у неї є недоліки, які ви готові обговорити, тому що вони - ваші основні аргументи в обговоренні ціни.

Обговорення ціни

Викладаючи свою позицію, не чіпляйтеся до дрібниць на кшталт старих шпалер або облупленою фарби на двері - зрозуміло ж, що більшість нових власників «освіжає» ремонт у квартирі.

Обговорюйте серйозні недоліки, усунення яких спричинить витрати. Наприклад, якщо комунікації, підлоги або сантехніку доведеться змінювати. Або якщо вікна погано закриваються, пропускаючи холод і шум. Приблизно прикиньте суму, яка знадобиться на усунення недоліків - її і має сенс просити в якості знижки.

Чому власник повинен піти назустріч саме вам? Тому що ви теж можете запропонувати вигідні для нього умови. Продумайте свої аргументи.

Ваші переваги можуть бути наступними: ви не берете участь у «ланцюжку» угод, у вас вже є вся необхідна сума, ви не чекаєте банківського кредиту, готові укласти угоду без посередників і в самий найближчий час. Такі покупці - рідкість.

Інша ваша перевага - ви, в свою чергу, готові почекати продавця, якщо він, продаючи свою квартиру, підшукує іншу. Можливо, він попросить відстрочки, і в цій ситуації ви точно можете просити знижку.

Можна також запропонувати взяти на себе витрати з оформлення угоди або оплатити переїзд власника в іншу квартиру.

Нарешті, експерти радять не заговорювати про знижку при першому перегляді квартири. Краще домовитися про повторний візит з родичами або ріелтором. Це буде красномовно вказувати на серйозність ваших намірів, але також буде говорити і тому, що ви кілька сумніваєтеся і остаточного рішення не прийняли. Під час торгу аргументуйте вагомо, але ні в якому разі не тисніть.

Якщо мова йде про внесення завдатку, треба обговорити суму, яку ви залишаєте продавцеві, визначити терміни виїзду з квартири, а також умови штрафу для кожної зі сторін при відмові від угоди (їх прописують рідко). Агентства з завдатком працюють рідко. Як правило, використовують варіант із авансом, і в разі невиходу на угоду ця сума повертається.

Як досягти «залізної» домовленості?

Продавець має право відмовитися від угоди на будь-якому її етапі, поки покупець не став власником. Але, якщо ви усно домовилися про ціну, можна скласти попередню угоду та залишити завдаток.

Якщо вам допомагає ріелтор, він складе договір, де буде прописана остаточна ціна квартири, сума завдатку, який ви залишаєте продавцеві, терміни виїзду колишнього власника з квартири, а також умови штрафу для кожної зі сторін при відмові від угоди. За усталеною практикою, якщо угода зривається з вини покупця, продавець залишає завдаток собі. А якщо домовленість порушив продавець, він зобов'язаний повернути заставу покупцеві в подвійному розмірі.