В Україні посилять вимоги до новобудов. Нерухомість спочатку хочуть бачити правильно оформленої з юридичного боку та енергоефективною - з технічного. Принаймні так чиновники подають проект постанови Кабміну, розроблений Мінрегіоном.

Для будівельників в Україні прописали нові правилаЇм пропонується внести зміни в порядок виконання будівельних робіт та прийняття в експлуатацію побудованих об'єктів, - передає ubr.ua

Документ передбачає наступні новації:

Забудовник не зможе отримати сертифікат, якщо не обладнає побудований будинок вузлами обліку (лічильниками) комунальних послуг - теплоенергії й води.

Новобудову не приймуть в експлуатацію. Для отримання дозволу на будівництво, доведеться отримувати документ, в якому буде дана оцінка впливу будівництва на навколишнє середовище. Об'єкт, що зводиться не буде прийматися в експлуатацію, якщо юридична особа його забудовника перестало існувати.

Здача будинку можлива лише при зміні назви компанії в зв'язку зі зміною форми власності. В зоні відчуження та обов'язкового відселення дозволяють будувати без документів на земельні ділянки.

При цьому новий документ визначає порядок скасування органом архітектурно-будівельного контролю зареєстрованих декларацій про початок будівельних робіт. А також врегулює питання здачі в експлуатацію самобудов і об'єктів, побудованих із порушенням проекту.

Легалізація будинків. Легалізація самобудов і будівель, побудованих із порушенням проекту, - болюче питання як для архітектурних влади, так і для власників житла. Проблема не нова, вона тягнеться ще з часів кооперативного будівництва СРСР. Багато об'єктів тоді не зуміли правильно оформити, а зараз багатьох організацій, від яких потрібні документи, вже не існує.

«Це чергова не найвдаліша спроба врегулювати питання введення в експлуатацію всього, що тут налаштоване різними майже легальними способами. Є ряд об'єктів, побудованих ще в кінці 70-80-х років, які за різними параметрами не можуть бути узаконені.

Запит їх власників такий: ми заповнюємо декларацію, вказуємо, що все ще побудовано до царя Гороха, щоб на основі цього документа об'єкт можна було узаконити.

Мінрегіон разом із ДАБІ обіцяють щось зробити, народжують раз на рік якісь документи, які легалізують частина будівель. Але далеко не всі. І глобально проблема не вирішується », - пояснив UBR.ua ситуацію керуючий партнер адвокатського об'єднання« Suprema Lex »адвокат Віктор Мороз.

Якусь нерухомість можна оформити через невідповідність фактичної площі того, що написано в документах. А якусь - через те, що немає паперів про фактичне завершення будівництва.

Ще складніше йдуть справи з сучасними забудовами. Особливо, коли забудовники опускаються до конкретного підроблення: отримують дозвіл на одні параметри будівництва, а зводять будівлі за зовсім іншими. На будмайданчику під торговий центр може з'явитися житловий будинок. Після чого будівельники починають носитися по кабінетах чиновників і намагатися узаконити те, що вони налаштували.

Зустрічаються і зовсім дикі історії - із зниклими людьми та кримінальним переділом будівельних об'єктів і готових будинків. Тому коригуються деякі правила, нехай навіть з новими невідомими.

«За новим документом, підставою для скасування декларації про початок виконання підготовчих / будівельних робіт стає смерть фізичної особи - замовника або визнання його безвісно відсутнім. У той же час запропоноване нововведення на практиці породжує цілий ряд питань в суміжних галузях права.

Наприклад, як оформляти спадщину на недобудований об'єкт, права власності на який не були зареєстровані за померлим, а декларація, на підставі якої такий об'єкт будувався, - скасовано? » - задався питанням старший юрист ЮФ «Антика» Василь Шеретько.

Екологічне свідоцтво. Ще більше проблем будівельники бачать у вимозі щодо отримання під будівництва екологічної оцінки. Чи не уявляють, хто буде нею займатися.

«Екологічна експертиза завжди була потрібна тільки для промислових об'єктів. А тепер вимога хочуть ввести для всіх. Хто буде зараз проводити екологічну оцінку? Хто буде проводити цю сертифікацію? Якщо це повісять на ДАБІ, то вони знають, що робити. Але якщо придумають новий орган при відсутності кадрів, то будуть проблеми », - запевнив UBR.ua один із забудовників на умовах анонімності.

На ринку побоюються зловживань.

«Можуть виникнути корупційні чинники», - вважає Віктор Мороз.

Втім, у Мінрегіоні відхрещуються від подібних підозр. У коментарі UBR.ua в.о. начальника відділу координації діяльності ДАБІ та Атестаційної архітектурно-будівельної комісії департаменту містобудування Ірина Безрукова повідомила, що розробка даного проекту постанови викликана необхідністю уніфікації норм вже діючого законодавства. Вона запевнила, що «екологічні» норми вводяться на основі нормативної бази Мінприроди, норми про зону відчуження ініційовані Міноборони.

Швидше за все, нинішня редакція документа ще буде доопрацьовуватися з урахуванням думки учасників ринку. І зазнає серйозних змін.