Продаж квартири - справа досить серйозна, і ніхто з нас не застрахований від прикрих помилок, які часом допускаються в силу своєї недосвідченості та нестачі знань. Тим більше, що збут нерухомості передбачає ряд складних процедур, включаючи оцінку квартири, її юридичне оформлення та остаточну перереєстрацію.

Що не можна робити під час продажу квартириНавіщо потрібен ріелтор

Ріелторами називають людей, що займаються посередницькою діяльністю в сфері нерухомості. Їх послугами користуються багато, оскільки пошук покупців і продавців вручну здійснювати досить важко і ринок нерухомості без відповідних знань «моніторити» не легко.

Тому краще підписати з ріелтором відповідний договір і позбутися цієї проблеми. Але не завжди фахівці агентств нерухомості виявляються свідомим людьми. На практиці багато випадків, коли такі посередники обманювали та наживалися на людях. Щоб цього не сталося, при роботі з ріелторами потрібно знати основні юридичні моменти.

Окремий момент - оплата послуг агентства нерухомості. Вона повинна здійснюватися тільки після того, як ріелтор виконає свою частину угоди. В іншому випадку шанс потрапити на вудку шахраїв дуже великий.

Вибір знайомого ріелтора

Перша помилка, яку допускають багато власників квартир - пошук ріелтора серед близьких і друзів. Безумовно, ви можете довірити продаж своєї нерухомості людині, яку добре знаєте, але не завадить дізнатися також, в якому агентстві він працює. Продавець повинен мати чітке уявлення про досвід роботи та репутацію ріелтора, адже від цього безпосередньо залежить якість наданих ним послуг.

Люди намагаються передати свої справи знайомим із метою економії, хоча насправді, якщо щось піде не так, грошей доведеться витратити набагато більше, не кажучи про зіпсовані нерви. Тому при продажу нерухомості ризикувати не варто та краще вибрати перевірене роками агентство нерухомості. Так ви убезпечите себе від обману та зайвого головного болю. Краще приділити час вибору перевіреного агентства, ніж сумніватися в професіоналізмі свого знайомого.

Оцінка квартири без огляду

Ще одна помилка власників квартири - самостійно визначати вартість нерухомості, зателефонувати в десяток агентств і попросивши їх оцінити квартиру за описом. Так роблять багато, вважаючи, що ріелтори можуть оцінити нерухомість без огляду. Насправді грамотні фахівці агентства ніколи не дають оцінку об'єктів нерухомості без додаткового візиту в продається житло. І якщо знехтувати цим, то можна істотно знизити або завищити вартість квартири.

Іноді продавець намагається всидіти одразу на кількох стільцях - веде переговори з різними агентствами нерухомості. Таким чином людина намагається нібито прискорити процес продажу. Насправді, як правило, ріелторська фірма підписує з власником ексклюзивний договір, згідно з яким займатися реалізацією цієї нерухомості в певний період часу має право тільки ця компанія.