Законодавство про оформлення спадщини вже кілька років поспіль регулярно піддається змінам. Деякі з них вступили в силу ще в минулому році, які почали діяти з 1 січня 2018 року

В Україні почали по-новому оформлювати спадщину: що потрібно знати?

Наприклад, у грудні минулого року були внесені зміни до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій при оформленні спадщини.

  • Замість чотирьох довідок - одна

Серед основних нововведень можна відзначити серйозне скорочення відомств, які мають право видавати документи для цілей визначення для відкриття справи про спадщину. Спочатку для цього підійшов би один із таких формулярів:

  • довідка з ЖЕКу;
  • виписка з будинкової книги;
  • довідка адресного бюро;
  • довідка військкомату.

Тепер видавати довідки на підтвердження останнього місця реєстрації / проживання спадкодавця зможе тільки одне відомство. Що, на думку юристів, знижує можливість маніпуляцій з боку недобросовісних спадкоємців, ліквідуючи альтернативні канали отримання фіктивних документів.

«На практиці такі довідки за запитом нотаріуса будуть видавати центри надання адміністративних послуг за місцем реєстрації місця проживання померлого. Довідка буде оформлятися протягом 5-7 робочих днів», - розповіла старший юрист Eterna Law Карина Павлюк.

Крім того, змінами дозволена подача спадкоємцем відповідної заяви, в разі якщо місце проживання спадкодавця перебувало на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Бабусь звільнили від податку

Зміни досить детально описують порядок передачі спадкових справ від одного нотаріуса в інший в межах одного нотаріального округу в разі одночасного відкриття спадкових справ різними нотаріусами за місцем відкриття спадщини, зупинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса. А також тимчасового блокування доступу нотаріуса до Держреєстру прав, при ліквідації державної нотаріальної контори або припинення нотаріальної діяльності приватного нотаріуса.

«Дані нововведення безперечно є позитивними, оскільки регулюють процедуру й терміни передачі спадкових справ, мінімізують ймовірність плутанини та двоякого трактування норм законодавства при виникненні вищеописаних ситуацій», - зазначила юрист практики корпоративного права Juscutum Марія Фельмецгер.

У минулому році також були внесені зміни в Податковий кодекс, згідно з яким звільнили від сплати податку на доходи фізосіб при оформленні спадщини не тільки спадкоємців першого, але й другого ступеня споріднення (рідний брат, сестра спадкодавця, його дід, бабуся з боку батька або матері) .

До моменту вступу в силу цих нововведень найбільш гостро цю проблему відчували в селах, де оплата податку за отримання майна у спадок або плата за проведення оцінки часто в рази перевищує вартість самої спадщини.