Про надійному захисті від зовнішнього шуму потрібно подумати ще на стадії ремонту. Для цих цілей звукоізоляційними матеріалами обробляють стіни, двері, підлогу і, якщо необхідно, стелю. Але не у всіх є можливість якісно провести звукоізоляційні роботи, особливо якщо квартира наймана або куплена на вторинному ринку. Ділимося корисними хитрощами, як зменшити рівень шуму без складного ремонту.

Порада 1: присуньте меблі до стіни

Від грамотного розміщення меблів частково залежить і якість звукоізоляції в кімнаті. Наприклад, непоганим шумовим бар'єром стане висока книжкова шафа з дерева, присунута до стіни. Якщо ж сусідська вітальня межує з вашою спальнею, то ліжко потрібно розміщувати подалі від стіни, або додати до неї масивне узголів'я з дерева або щільного матеріалу.

Порада 1: присуньте меблі до стіни

Рада 2: ставка на якісні пластикові вікна

Шум від прилеглої автотраси, майданчиків для вигулу собак, жвавої вулиці може проникати в квартиру через неякісні або застарілі віконні конструкції. Замінивши їх на нові, сертифіковані профілі та склопакети від перевірених виробників, ви відчуєте помітну різницю.

Для кращого ефекту вибирайте склопакети з високими звукоізоляційні властивості (Дб) і з товстими зовнішніми стеклами. Зменшити звуковий резонанс допоможе комбінація з стекол із різною товщиною (6 мм і 4 мм, або 6 мм, 5 мм і 4 мм) і різною дистанцією між ними.

Рада 2: ставка на якісні пластикові вікна

Рада 3: повісьте щільні штори

Додатковим шумовий захистом з боку вікна стануть щільні портьєри або подвійні штори. Це відмінний варіант для спальні, оскільки така завіса не тільки знизить рівень вуличного шуму, але і вбереже від сонячного світла, спеки та протягів. Як матеріал для щільних штор хороші оксамит, вельвет, сатин, льон, парча. Шумопоглинаючі властивості штор збільшить декор у вигляді масивних карнизів, драпіровок або ламбрекенів.

Рада 3: повісьте щільні штори

Порада 4: постеліть пухнасті килими

Підлоги з твердих порід дерева набагато ефективніше запобігають шум знизу, ніж тонкі покриття. Ще краще постелити поверх них килим або ковролін із довгим, пухнастим ворсом. Таке рішення вигідно й для сімей з маленькими дітьми, які своїми гучними забавами нерідко докучають сусідам знизу. Якщо до стилю інтер'єру більше підходять килими з щільним, але тонким матеріалом (джут, льон), то стелите їх у два-три шари.

Порада 4: постеліть пухнасті килими

Порада 5: перевірте розетки

Несподіваним звуковим мостом може виявитися звичайна розетка. У панельних будинках отвори для них наскрізні. Проблема вирішується, якщо всередину гнізд вкласти звукоізоляційні пробку з мінеральної вати або азбестового тканини. Найкраще довірити цю процедуру професійним електрикам.

Решта щілини можна закрити цементом і обробити силіконовим герметиком. Звичайна монтажна піна не підійде через свою горючість.

Порада 5: перевірте розетки

Рада 6: усуньте проміжки біля стояків опалення та водопостачання

Щоб уникнути проміжків і щілин при будівництві застосовуються спеціальні віброізоляційні гільзи. Але на практиці вони нерідко відсутні, що знижує звукоізоляцію. Виправити цей будівельний брак нескладно: навколо труби потрібно максимально (НЕ наскрізь) видалити цементний розчин, обернути трубу мінватою, азбестового тканиною або склохолстом і знову зацементувати. Щілини в стиках зашпаровують силіконовим герметиком.

Рада 6: усуньте проміжки біля стояків опалення та водопостачання

Порада 7: декоруйте стіни 

Знайдіть творчі способи звукоізоляції, експериментуючи з настінним декором. Знизять шум на кілька децибел: пробкова дошка, полотно з вовни або щільної тканини, килим, акустичні панелі, кладка з декоративного каменю. В якості додаткової шумовий завіси для спальні може послужити балдахін над ліжком.

Порада 7: декоруйте стіни  

Порада 8: заведіть кімнатні рослини

Згадайте, як тихо та мирно буває в лісі. Живі рослини мають здатність поглинати шум, тому їх вигідно розміщувати біля вікон і зовнішніх дверних прорізах. Особливо ефективні великі рослини з масивною кроною. Розставляючи горщики з квітами на вікнах, що не нашкодять природному освітленню кімнати. Їх можна поставити і на сходових майданчиках, щоб трохи зменшити рівень шуму в під'їзді.

Порада 8: заведіть кімнатні рослини

Порада 9: встановіть акустичні стелі

Останнім часом великої популярності набирають акустичні натяжні або підвісні стелі. У першому випадку акцент зроблений на спеціальну перфоровану тканину з відмінними звукоізоляційні властивості.

Акустичні підвісні системи підійдуть для просторих високих приміщень, оскільки забирають помітну частину простору (12-17 см). Вони рятують від гучних розмов, музики, але сильний тупіт, звуки від домашнього кінотеатру та падаючих речей можна  все ж ще почути - допоможе установка плаваючої підлоги.

Порада 9: встановіть акустичні стелі

Порада 10: позбудьтеся від щілин у дверних отворах

Звукоізоляційні якості двері залежать від її матеріалу, якості порога та щільності притвору. Менш ефективні в цьому випадку розсувні двері. Зменшити проникнення шуму через розсувні двері можна, усунувши зазори та щілини між дверима і коробкою. До речі, монтажна піна, що добре проводить звук, - не найкращий варіант. Замініть її цементним розчином. Справляється із завданням і якісний дверний ущільнювач. А наявність порога знижує шум на 12 Дб.