Якщо подружжя вирішує придбати квартиру / будинок, перебуваючи в законному шлюбі, перед ними постає питання визначення часток у майбутній власності. Це рішення дуже важливе, оскільки може убезпечити вас при розлученні або при інших обставинах.

Чим відрізняється купівля квартири в шлюбі?

Спільне майно, нажите в шлюбі, може бути поділене в будь-який момент - як в шлюбі, так і після його розірвання за згодою сторін (подружжя), яке буде закріплено в письмовому вигляді та може бути посвідчене нотаріально при бажанні.

Існує дві форми спільної власності - з визначенням часток і без їх визначення. Останній вид власності може бути оформлений тільки на подружжя, які перебувають у шлюбі. Часткова ж власність оформляється на людей, які можуть не бути родичами.

Основною відмінністю спільної власності є те, що її частки не визначені, тому все майно, яке було придбано в шлюбі, є спільним. При цьому в разі розлучення таке майно ділиться в співвідношенні 50/50, навіть якщо один із подружжя не мав доходу в якийсь період, а займався, наприклад, домашнім господарством, доглядом за дітьми і т.д.

Нотаріус пояснює, що, згідно із законодавством та загальним правилом, якщо подружжя знаходиться в законному шлюбі, майно, нажите в період шлюбу, є спільною сумісною власністю подружжя.

- Але в процесі сімейного життя подружжя може домовлятися між собою: що буде належати їм на праві спільної власності, а що комусь одному з подружжя. На це стаття 57 Кодексу про шлюб та сім'ю говорить: «Особистої власністю чоловіка або дружини буде:

  • майно, нажите ними до шлюбу;
  • майно, нажите одним із них в період шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
  • майно, придбане в період шлюбу, але за особисті гроші когось із подружжя».

Аналогічне роз'яснення позицій подружжя в цьому питанні дав у вересні 2012 року Конституційний суд України.

Однак, щоб довести, що гроші є власністю когось із подружжя, потрібно документальне підтвердження. Це може бути договір дарування грошей або отримання спадщини у вигляді грошей. В такому випадку один із подружжя, оформляючи договір купівлі-продажу на себе, запрошує на укладення договору коштів другої половини. Той, в свою чергу, пише заяву про те, що йому відомо, що його дружина/чоловік купує квартиру або будинок за гроші, які є її / його особистою власністю, так як вони придбані або по спадкоємства, або за договором дарування.

Паспорти, ідентифікаційні номери та свідоцтво про шлюб - документи, які потрібні для покупки квартири в шлюбі.

Що дає шлюбний контракт?

Є і такий вид нотаріальної дії, як шлюбний договір. Практика підписання шлюбного контракту існує ще з 2004 року. У шлюбних договорах обумовлюється доля майна, нажитого в період шлюбу. Подружжя можуть домовитися, кому що буде належати. У Пологівському районі випадки підписання шлюбного контракту поодинокі.

Чи можуть бути діти власниками?

Дитина має право на спадщину батька або матері у випадку їх смерті, продовжує нотаріус. У такому випадку право на спадщину може отримати також дитина від першого шлюбу. Але якщо, згідно з документами, буде визначено, що майно є особистою власністю супутника життя дружини / чоловіка, то спадок на дітей не поширюється.

Проблеми від незнання законів

Перш, ніж купувати житло, пологовці повинні отримати консультацію фахівця. Тільки коли вони будуть знати та розуміти правову основу своїх дій, тоді вони будуть уникати помилок при купівлі або подальший розподіл спільного майна. Однак у кожній ситуації є свої нюанси, і при оформленні угоди подружжя повинні самі домовлятися про частку та факт власності.