Найближчим часом Фонд державного майна технічно осучаснить Єдину базу даних звітів про оцінку та введе модуль електронного визначення оціночної вартості.

Правильність оцінки нерухомості буде перевіряти електронний модуль

Про це повідомив в.о. голови ФДМУ Віталій Трубаров на сторінці в Facebook.

"Що це значить і навіщо витрачати 1,9 мільйона гривень на технічне доопрацювання Єдиної бази даних? З моменту запуску нової Системи, недобросовісні оцінювачі не зможуть навмисно занижувати вартість нерухомості, що автоматично зменшує розмір податку. На сьогодні від таких недобросовісних дій, бюджет країни недоотримує майже 2 мільярди гривень податків ", - заявив Трубаров.

Він пояснив, як буде діяти система.

"До електронної системи Єдиної бази буде вмонтований модуль електронного визначення оціночної вартості. Після того, як оцінювач внесе в базу звіт про оцінку, він автоматично буде перевірятися на відповідність закладеним у системі індикатива та якщо вартість не буде відповідати нормам, то звіт автоматично буде відхилений. конкретний приклад: договір купівлі-продажу квартири в місті Києві.

Для того, щоб не платити реальну суму податку, домовляються з оцінювачем і він дає звіт, що квартира коштує 200 тисяч гривень при ринковій вартості 1 млн. Потім він цю інформацію вносить до Єдиної бази даних звітів і нотаріус оформляє договір. Більше так не буде ", - зазначив глава ФДМУ.

На прикладі Києва Трубаров пояснив, що місто буде розділений на 300 секторів з урахуванням наближеності до центру, близькості до метро, ​​року введення приміщення в експлуатацію.

"Новобудова не може коштувати як хрущовка", - зазначив він.

На даний момент Фондом вже розроблено технічне завдання та розміщено оголошення на сайті «Рrozorro. Державні закупівлі ».

"Варто також звернути увагу й на шквал критики від недобросовісного спільноти оцінювачів, які вже обіцяють зірвати процедуру державних закупівель шляхом подання до Антимонопольного комітету України скарги щодо нібито «дискримінаційних» умов закупівлі.

У 2018 році таке поняття як «оціночна мафія» має зникнути. І Фонд докладе максимум зусиль, щоб виключити махінації з визначенням вартості об'єкта продажу ", - підкреслив глава ФДМУ.