"Нові ужиткові монети матимуть сріблястий колір, будуть невеликими, легкими та зручними для розрахунків. Працюючи над їх дизайном, ми вирішили бути послідовними і зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах.

На реверсі монети номінальною вартістю 1 гривня зображений портрет князя Володимира Великого; 2 гривні - князя Ярослава Мудрого; 5 гривень - гетьмана Богдана Хмельницького; 10 гривень - гетьмана Івана Мазепи ", - розповів він.Як виглядатимуть нові українські монети 1-10 гривень

На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назва країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Зайвенко додав, що за кольором і розміром нові монети помітно відрізняються від монет інших номіналів, що допоможе легко визначати номінал.

Також він зазначив, що серед елементів захисту монети, які потрібно використовувати при візуальному й тактильному контролі її справжності, - дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) і дрібні елементи зображень, які складно відтворити в домашніх умовах.

Під час автоматизованого перерахунку монет на спеціальному обладнанні для їх ідентифікації використовуються технічні характеристики - розмір і вага, а також так звана електромагнітний підпис - електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу. Інформацію з детальним описом нових обігових монет пообіцяли розмістити на сайті Національного банку України 26 березня.

8 фактов о монетах

Вводиться в обіг нові повсякденні монети будуть поетапно:

  • перший етап - 27 квітень 2018 року буде введено в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.
  • другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні будуть вводитися в обіг в 2019 - 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

Також Національний банк України прийняв рішення припинити карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.

Також з 1 липня 2018 року почнуть застосовувати механізм округлення загальних (в чеку) сум розрахунків за товари (роботи, послуги).