Сирість у будинку не тільки прискорює його руйнування, а й шкідлива для здоров'я: вона викликає алергію та інші хронічні захворювання. Тому краще не дати їй жодного шансу, ніж боротися з наслідками.

Яка має бути вологість

Для людини нормальна вологість - 40-60%. При вищих показниках вологості виникає ризик розвитку хронічних простудних і шкірних захворювань, а грибки, які посилено розвиваються у сирих приміщеннях, викликають бронхіальну астму.

Через вогкість на стелі, стінах і вікнах утворюється конденсат, з'являються мокрі плями, цвіль і неприємний запах, псуються меблі та устаткування. Зволожені конструкції житлових будинків швидко руйнуються: кам'яні та бетонні кришаться, металеві піддаються корозії, а дерев'яні гніють. Щоб продовжити життя будівлі, потрібно захистити його від шкідливої ​​дії вологи, створивши ефективну систему гідроізоляції.

Чому утворюється вологість

Волога потрапляє до приміщення як зсередини, так і зовні. Головне - виявити її джерело. Щоб уберегти будинок від вогкості, потрібно періодично оглядати його, звертаючи увагу на зони, в яких може зібратися волога, а також на можливі місця її проникнення.

Чому утворюється вологість

Йдеться про гідроізоляцію підвалу, герметичність віконних і дверних рам, примикань труб та антен на даху, цілісності покрівлі та водостічної системи.

Також волога в житлових приміщеннях утворюється у результаті життєдіяльності людини. Готуючи їжу, поливаючи рослини, при пранні білизни та приймаючи душ, ми збільшуємо вологість повітря. Сім'я з 4 чоловік щодня виділяє до 10 л води у вигляді пари.

Якщо не видаляти надлишкову вологість за допомогою природної вентиляції, в будинку порушиться вологісний режим і спори грибків, що знаходяться в повітрі, почнуть розмножуватися і створять цілі колонії в теплих і погано провітрюваних приміщеннях. Цей процес набуває лавиноподібного характеру, якщо вологість перевищує 70%, а температура - 15 ° С.

Перш ніж почати боротися з вогкістю, треба визначити рівень вологості в приміщенні. Для цього можна придбати гігрометр - прилад, який показує відсоток вологості. Якщо прилад покаже підвищений вміст вологості, необхідно переходити до наступного етапу - визначення джерела та усунення проблеми. Причин появи вологості в будинку може бути декілька.

Погана гідроізоляція фундамента

Грунтові води можуть підніматися висотою до 1,5 м. У цьому випадку перешкодою їм служить горизонтальна гідроізоляція фундаменту. Якщо такої гідроізоляції немає, грунтова волога проникає в стіни будівлі. Її сліди можна бачити над плінтусом всередині будинку, на зіпсованих шпалерах і проваленою штукатуркою внизу стіни, в сирих і покритих цвіллю кутках.

Погана гідроізоляція фундамента

Щоб уникнути наслідків поганої гідроізоляції фундаменту потрібно забезпечити додаткову гідроізоляцію або створити її з нуля, якщо про неї не подбали під час будівництва. Коли будують будинок без підвалу, поверх цоколя фундаменту зазвичай кладуть горизонтальну гідроізоляцію, яка захищає стіни від капілярного проникнення вологи. Якщо цього не зробили вчасно, доведеться вирити навколо будинку траншею, очистити стіни від бруду та зробити вертикальну гідроізоляцію фундаменту (рулонну або обмазувальну).

Погана гідроізоляція підвала

Погана гідроізоляція підвалу може привести не тільки до намокання стін, але й до затоплення підвалу. Зазвичай його стіни роблять із бетону або цегли, і вони поєднані з стрічковим фундаментом. Грунтові води, стикаючись з поверхнею стін, що мають пористу структуру, проникають всередину та стають джерелом вогкості й цвілі як в підвалі, так і в приміщеннях над ним.

Погана гідроізоляція підвала

Щоб ліквідувати ці явища слід гідроізолювати підлогу, стелю і стіни підвалу, попередньо очистивши їх від грибка та цвілі та продезінфікувати спеціальним розчином, який запобігає появі органічних нальотів, а шви затерти цементним розчином.

Якщо в стінах є протікання, їх треба усунути, завдавши швидкозастигаючі склад, або виконати ін'єкційну гідроізоляцію. Для подальшої обробки стін і стелі потрібно використовувати протисольові бар'єри, пенетрируючі (проникаючі) просочення і гідрофобізатори, що відносяться до обмазувальних ремонтним матеріалами.

Щоб зробити повторну гідроізоляцію зовні, доведеться відкопати зворотну засипку фундаменту. Від бічного проникнення вологи стіни підвалу як зовні, так і зсередини ізолюють двома шарами гарячого бітуму або холодної бітумної мастики. Крім обмазувальних зовні використовують рулонні гідроізоляційні матеріали (рубероїд, полімерні мембрани), укладаючи їх від низу до верху на розігріту смолу або бітум із нахлестом полотнищ 15 см. Захистити заглиблені в грунт приміщення від грунтових вод можна та за допомогою дренажу.

Обробивши стіни, приступають до підлоги підвалу. На всій площі влаштовують глиняний замок, утрамбовують його та покривають шаром піску або щебеню, після чого наносять цементний розчин. Надалі на водостійкий клей можна буде покласти керамічну плитку. Для стелі використовують фарбувальну гідроізоляцію, і, якщо треба, утеплюють його.

Неправильне вимощення біля дому

Через неправильного облаштування вимощення у підвал проникає частина атмосферних опадів і господарська вода з присадибної ділянки. Єдиний вихід вирішити проблему раз і назавжди - переробити вимощення. Вона повинна мати ухил від будинку 2-3о і нормативну ширину 70-80 см, але в будь-якому випадку бути на 20 см ширше звісу карнизу, щоб стікає з даху вода не розмивала грунт біля будівлі.

Неправильне вимощення біля дому

Після зворотної засипки кишень фундаменту в основу вимощення зверху кладуть глину, щоб волога з поверхні землі не досягала стін фундаменту. Шар глини засипають гравієм і піском, трамбують, а потім накривають тротуарними плитами або заливають цементним розчином. Якщо підвал утеплений, потрібно утеплити та вимощення. В цьому випадку під плити по всьому периметру будинку кладуть еструзіонний пінополістирол.

Порушення роботи водостічної системи

Основна причина цього явища - засмічення або руйнування водостічної труби або жолоби. В цьому випадку дощова вода потрапляє на стіни, і вони намокають.

Щоб захистити стіни від вологи, використовують штукатурки на цементній основі, мастики, водостійкі мінеральні суміші та гідрофобізатори. Останні значно зменшують витрата лакофарбових і просочувальних матеріалів, а покриттям, утвореним фарбами на водній основі, надають водовідштовхувальні властивості. Крім гідрофобізаторів широко застосовують бітумні гідроізоляційні штукатурки, що захищають від шкідливої ​​дії води, і паропроникні штукатурки, що допомагають уникнути вогкості на несучих стінах.

Порушення роботи водостічної системи

Використовують також спеціальні «осушуюючі» штукатурки. Випаровування відбувається всередині штукатурного шару, а поверхня залишається сухою. До того ж випадання солей не псує зовнішній вигляд покриття і не руйнує штукатурку. Можна захистити фасад будинку та водостійкими оздоблювальними матеріалами: вініловим сайдингом, плиткою під камінь, навісними панелями з ПВХ. При цьому важливо, щоб між обробкою і несучою стіною був вентиляційний зазор.

Недостаточное или неправильное утепление стен и нарушение целостности кровли

Из-за разницы внешней и внутренней температуры на поверхности стены появляется конденсат. Избавиться от конденсата на стенах просто: надо утеплить здание снаружи. Это увеличит толщину стен, а точка росы сместится внутрь конструкции. При достаточной теплозащите конденсат в условиях повышенной влажности воздуха, как правило, не образуется. Это возможно лишь при его быстром нагревании или несвоевременном включении обогрева.

Повышенная влажность также может наблюдаться при неправильном утеплении, когда водяные пары невозможно вывести наружу. А значит, они скапливаются внутри помещения и в конструкции здания. К тому же протекающая кровля является причиной намокания стен и потолков дома.

Что касается кровли, то ее протекающие участки следует ремонтировать путем замены поврежденных элементов на целые, установкой заплаты (для металлических кровель), а также с помощью обработки обмазочными гидроизоляционными материалами.

Утепляя стены, нужно соблюдать технологию и последовательность работ, и не заменять одни материалы другими. Очередность укладки материалов подчинена принципу: паропроницаемость слоев должна увеличиваться изнутри наружу. Тогда влага сможет выйти беспрепятственно, не скапливаясь в помещении.

Недостаточная или неправильная вентиляция

В результате недостаточной вентиляции появляются затхлый воздух, чрезмерная влажность и конденсат, следствие которых — сырые углы, влажные стены и запотевшие окна. Вентиляция настолько важна, что ее количественные характеристики имеют силу закона и прописаны в Строительных нормах и правилах (СНиП). Каждый час человеку нужно не менее 30 м3 свежего воздуха.

Качественная вентиляция — залог комфортного проживания. Но с тех пор как в строительстве стали использовать герметичные стеклопакеты и монолитный бетон, дом стал похож на сосуд, не пропускающий воздух.Поэтому надо проверять проходимость вентиляционных шахт и регулярно проветривать помещения, чтобы избавиться от влажности, табачного дыма, вредных веществ, выделяемых мебелью, отделочными материалами и чистящими средствами. Лучший способ проветривания — сквозняк, при котором через 5—10 минут воздух в помещении полностью меняется. А создать оптимальный микроклимат в ванной, на кухне, в санузле, спортзале и постирочной поможет принудительная вентиляция.

Недостаточная или неправильная вентиляция

Приточную обеспечат расположенные внизу дверные проветриватели, а вытяжную создаст встроенный в вытяжное отверстие вентилятор, работу которого можно синхронизировать с включением света или открыванием двери.

Неправильный монтаж стеклопакетов, установка герметичных стеклопакетов или некачественные уплотнители

Это причины плохого проветривания помещений, запотевших стекол, мокрых подоконников и участков стены под ними, а также сырых откосов.

Устанавливая металлопластиковые окна, надо выбирать те, которые имеют вентиляционные клапаны, закрывающиеся при сильном ветре и открытые в безветренную погоду. Если в установленных окнах их нет, можно вмонтировать их в верхнюю часть профиля. Кроме того, нужно проветривать помещения два раза в день по 10 минут. Устанавливая подоконник и заполняя монтажной пеной глубину его крепления, теплоизолируйте место примыкания рамы от теплого воздуха внутри помещения, чтобы тепло не проникало в холодную зону окна и под подоконником не скапливался конденсат. Проверяйте целостность и эластичность оконных уплотнителей, которые обеспечивают окну герметичность. Обнаружив дефект, замените их новыми.

Кроме того, повышенную влажность в доме создает неправильная эксплуатация помещений. Поэтому надо следить за тем, чтобы в жилые комнаты не поступало слишком много водяных паров из кухни и ванной. Не надо сушить в комнатах влажные вещи и хранить жидкости в открытых емкостях. А осенью и зимой помещения нужно регулярно отапливать, поддерживая в них постоянную температуру.

Защитить дом от повышенной влажности можно многими способами, но чтобы эффект был максимальным, используйте их в комплексе.