У Полтаві готують документи для третього багатоквартирного житлового будинку на розі вулиць Стрітенська та Пилипа Орлика.

У планах будівля будинку на Пилипа Орлика, 26Полтавська міськрада планує надати приватній фірмі дозвіл на будівництво нового житлового багатоквартирного будинку в центрі міста. Відповідний проект рішення опублікований на сайті міської ради.

Згідно з документом, майбутня будівля планують розмістити на перехресті вулиць Стрітенської та Пилипа Орлика - поруч із будинком Лева Вайнгорта. Житловий будинок буде мати адресу вул. Пилипа Орлика, 26 Дозвіл повинен отримати ТОВ «СМНК-37».

Ця фірма вже звела один будинок - нижче по вул. Стрітенської, 22, хоча і під іншою назвою - ТОВ «СМНК-69». Його здали в експлуатацію в жовтні 2017 року. Про подібність цих двох товариств каже однаковий юридична адреса (вул. Котляревського, 22б), один співвласник - Валерій Петренко і те, що в 2016-2017 роках керував ними одна людина - Олег Середа.

Крім того, вище по вул. Стрітенської «СМНК-37» будує багатоповерхівку під номером 18. Обидва будинки розташовані уздовж навчального закладу СНВК № 26 «Перші кроки», а вище них - відділення поліції № 2.

У планах будівля будинку на Пилипа Орлика, 26

Тепер, через дорогу, фірма хоче побудувати третій багатоквартирний будинок. Вона є власником нерухомості на трьох земельних ділянках в цьому місці - по вул. Пилипа Орлика, 26, 26а та вул. Стрітенської, 12, ТОВ також орендує ці ділянки. Перед безпосередньо, будівництвом «СМНК-37» повинні надати дозвіл на об'єднання трьох ділянок з четвертої - по вул. Пилипа Орлика, 28г - в одну з площею 0,6004 га та адресою вул. Пилипа Орлика, 26. Одна з них знаходиться в приватній власності та буде передана тільки за добровільної згоди власника.

На майбутній сесії депутати повинні надати ТОВ «СМНК-37» згоду на розміщення багатоквартирного житлового будинку на цьому місці. Також міськрада планує дозволити розробити проект землеустрою щодо відведення однієї з орендованих земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Йдеться про ділянку в 0,0305га по вул. Пилипа Орлика, 26а.

У планах будівля будинку на Пилипа Орлика, 26

Зараз на місці майбутньої новобудови стоїть двоповерховий будинок зразка XIX століття. За словами місцевих жителів, в даний час там розташовувався будинок розпусти. Трохи вище - по вул. Стрітенської, 10а - стоїть будинок, в якому 50 років жив і працював відомий полтавський архітектор Лев Вайнгорт. Під його керівництвом в місті було відновлено після війни такі споруди як будинок міськради, драмтеатр, Біла альтанка та ін.

Поки невідомо, як буде виглядати новий багатоквартирний будинок і скільки поверхів він буде. Але якщо ТОВ «СМНК-37» все ж отримає дозвіл на будівництво, то можна буде говорити про житловій забудові історичного центру Полтави.