Тепер багато українців не зможуть продати свою нерухомість за ціною нижче певного рівня, розрахованого електронною системою для кожного регіону та відповідно до типу житла.

Нещодавно Фонд державного майна України запустив оновлену Єдину базу даних оцінки нерухомості та електронний модуль оцінки.

Новий порядок оцінки житлаТепер кожен звіт оцінювачів буде проходити автоматичну електронну перевірку на відповідність закладеним в системі ціновими показниками мінімально допустимої вартості нерухомості. Однак фахівці вже зараз відзначають, що дана система є недосконалою.

«При внесенні інформації в систему спрацьовує алгоритм, який визначає мінімальну вартість об'єкта, порівнюючи його зі схожими за характеристиками об'єктами.

Це робиться для того, щоб не допустити включення в базу явно заниженою оцінки. Адже не секрет, що давно існував механізм зменшення податків за куповану нерухомість шляхом заниження її офіційної вартості, зазначеної в договорі.

Єдина електронна база даних якраз і була задумана для того, щоб припинити такі порушення», - розповів «ФАКТАМ» голова експертної ради Українського товариства оцінювачів Яків Маркус.

Однак, на думку експерта, нова система, в нинішньому її вигляді, виявилася недосконалою. «Наприклад, мій колега провів оцінку квартири в хорошому районі, непоганому будинку, але квартира після пожежі.

Тобто вона в даний момент не придатна для проживання. Все це він вказав в оціночному звіті, однак вартість житла, природно, виявилася нижче середньої за ринком для даного типу квартир. Тому система не прийняла зазначену суму, заблокувавши операцію.

І таких ситуацій може бути дуже багато. Адже чимало квартир мають свої особливості, які негативно впливають на їх реальну вартість.

Повинен бути розроблений механізм внесення інформації про оцінку таких нестандартних об'єктів. Поки цього рішення немає, і єдиний спосіб досягти внесення інформації в систему - це вказати явно завищену ціну об'єкта, але близьку до мінімально допустимої по ринку.

А значить, покупець, який розраховував придбати дешеву квартиру, буде змушений переплачувати, інакше угоду просто неможливо буде оформити. Необхідно дати можливість довести об'єктивність зробленої оцінки, з урахуванням особливостей об'єкта, - вважає експерт.