Проїжджаючи повз приватних секторів і селищ міського типу, на дахах будинків досить часто можна побачити сонячні панелі. Трохи рідше - вітряні електростанції. І всі вони заробляють на цьому? За скільки може окупитися? Кому продавати електроенергію? Давайте розберемося.

Скільки можна заробляти з сонячної електростанціїСонячні панелі виробляють енергію з різною ефективністю. Пори року змінюються, інтенсивність сонячних променів теж. У весняно-літній період проводиться майже в п'ять разів більше електроенергії, ніж взимку. Цей надлишок енергії великі сонячні ферми накопичують в акумуляторах, але звичайним громадянам таким чином не по кишені. До того ж, у акумуляторів існують певні обмеження і термін роботи.

Якщо сонячні панелі будуть виробляти багато енергії, інвертор може автоматично їх вимкнути, але краще в такому випадку - продати надлишкову електроенергію державі.

У всьому цивілізованому світі, зокрема, в Україні існує «зелений тариф». Законодавство України гарантує викуп надлишкової електроенергії в домогосподарствах, де встановлено сонячні панелі або вітряки.

Дослідження показують, що в центральній частині країни власник невеликої СЕС з лютого по жовтень може повністю забезпечувати свій будинок електроенергією, ще й продавати надлишки державі. Наприклад призводять середньостатистичну СЕС, яка за рік дає 13,500 кВт / год. З них - 7,500 кВт / надлишок енергії, який не використовується. Його держава купує по 3,75 грн за 1 кВт. Згідно з цим тарифом, за продаж 7,500 кВт / год можна отримати від держави близько 28,000 грн в рік.

Хочу власну електростанцію, що далі?

По-перше, відрізняють приватні електростанції (до 30 кВт), де сонячні панелі розташовані на даху або фасаді приватного домогосподарства, і бізнес-проекти - величезні сонячні ферми потужністю в тисячі кіловат. Більшу увагу приділимо першим варіантом.

Всіма питаннями, що стосуються електроенергії та електростанцій в Україні займається НКРЕКП. Саме вони встановлюють і регулюють ціну, за якою держава купує електроенергію за «зеленим тарифом», заохочуючи громадян.

Динаміка цін, за якими НКРЕКП купувати 1 кВт / год за «зеленим тарифом»

У разі вітрових електростанцій, ціна за кВт / год до 2025 року впаде лише на 49 копійок.

До речі, за використання обладнання українського виробництва, до 2030 року ви будете отримувати надбавку в розмірі 3-5% в «зеленого тарифу».

Також, існують певні обмеження СЕС у себе на ділянці: її максимальна потужність не повинна перевищувати 30 кВт (не більше 10 кВт на кожну прописану за цією адресою людини), а право продавати електроенергію ви тільки в разі, якщо її обсяг перевищує місячне споживання цим приватним домогосподарством. Тобто щоб електростанція заробляла, вона повністю повинна забезпечувати вас електроенергією, тому що продавати державі можна тільки надлишок.

Якщо ви спожили більше енергії, ніж надала ваша станція - ви платите тільки різницю.

Позитивним моментом є те, що для встановлення станції вам не треба ніяких дозволів, документації, довідок, ліцензій тощо. У вимогах НКРЕКП до сонячних електростанцій зазначено, що орієнтація панелей має бути на південь, дах повинен бути міцним, щоб витримати додаткове навантаження, і потрібно ліквідувати наявність поруч споруд або дерев, які затінювали б сонячні панелі.

Далі вам потрібно буде подати заяву й схему підключення до місцевого обленерго, встановити спеціальний лічильник та інвертор. Відкрийте рахунок в банку, куди надходитимуть гроші з продажу електроенергії. Через 5 днів після оплати послуг фахівець з обленерго підготує лічильник до роботи. Останній крок - укладення угоди про купівлю-продаж між вами та енергопостачальником.

Через географічні умови в Західній Україні продуктивність сонячних панелей нижче, тому розрахунки проводяться індивідуально. Для тих, кого цікавлять цифри тут і зараз, наведемо опосередкований розрахунок: станція потужністю 10 кВт виробляти надлишок приблизно 7200 кВт / год на рік. При зеленому тарифі 5,92 грн за кВт / год, у надлишку ми отримаємо 43,000 грн на рік - це наш чистий прибуток. Додаємо до цієї цифри ~ 5000 грн, які ми заощадили на те, що самі себе забезпечували електроенергією та отримаємо цифру в 48,000 грн.

Монтаж і підключення 1 кВт сонячної електростанції в середньому коштує 25,000 грн. Як бачимо, середній термін окупності СЕС - 10-15 років.

Побутова СЕС 20 кВт на Буковині

Вартість «зеленого тарифу» залежить від типу енергії, яку ви виробляєте та року підключення до тарифу. Таким чином, чим раніше ви приєднаєтеся, тим дорожче зможете продавати електроенергію. До речі, сонячна енергія оплачується державою більше, ніж вітряна.

У підсумку

Серед перспектив «зеленого тарифу» в Україні: можливість споживачеві вибирати, у кого він хоче купувати енергію. Зараз є тільки один покупець, який купує у всіх - держава. Створення конкуренції в цій сфері дасть не тільки новий поштовх малому та середньому бізнесу, а й дозволить дізнатися реальну ціну за електроенергію.

Думаємо, вам буде цікаво дізнатися, що насправді ціна на електроенергію взята «зі стелі» ще за радянських часів. Ці цифри дозволять виробникам існувати навіть при мінімальному обсягу продажів, мати якийсь прибуток і утримуватися на ринку. Спробуйте уявити, яким чином конкуренція сонячних ферм вплине на монополію ринку електроенергії, що зараз існує в Україні.

Це - принцип нової економіки, до якого Україна поступово приходить. Згадайте, яким потужним і непохитним був ринок таксі та «бомбив». Кілька років тому прийшов Uber і став велетнем. Те ж саме з Тесла.

Радянські часи привчили нас до схеми «великі обсяги - більше успіху». Наш час дозволяє невеликий, але інноваційної економічної моделі зробити переворот на ринку, і це - прекрасно.