1️⃣Газ для населення дешевшає, для промисловості - дорожчає.
З 1 травня цього року кінцева роздрібна ціна газу для населення становитиме 8 247 грн за тисячу кубів. Це на 300 грн дешевше, ніж зараз.
Для промислових споживачів, які давно купують газ за ринковою ціною, мінімальна ціна, яку пропонує "Нафтогаз", становитиме 7 558,8 грн за тисяч у кубів (враховуючи ПДВ). Щоб отримати газ за такою ціною, підприємство має купувати не менше 50 тис. кубів на місяць та не мати боргів.

Які зміни нас чекають у травні?2️⃣З 1 травня оператори комунальних послуг подаватимуть воду і опалення лише до вузла комерційного обліку, тобто, до будинкового лічильника.

Все, що відбуватиметься всередині будинку - прибирання, освітлення, поточні ремонти, - мешканці будинку мають або вирішувати самостійно, або об'єднуватися і створювати ОСББ, або винаймати управителя.

Крім того, запроваджуються штрафи за несвоєчасну оплату комуналки,
її розмір не повинен перевищувати 0,01% від суми боргу за кожен день затримки, загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

3️⃣У нових змінах у ДБН щодо внутрішнього водопроводу введено обов’язкове проектування у системах внутрішнього водопроводу дитсадків, шкіл та лікарень щонайменше 2-х вводів замість одного.
Це забезпечить безперебійну подачу води у ці заклади, адже один ввід зможе взаємозамінювати інший у випадку аварії.

4️⃣З 1 квітня в дію вступили важливі будівельні норми - ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” - вони впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору в Україні для всіх маломобільних груп населення: у першу чергу, людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок. Серед іншого, він запроваджує обов’язкове використання принципів універсального дизайну при проектуванні нових громадських та житлових будинків.