Українцям можна відмовитись від централізованого опалення і переходити на індивідуальне, але при певних умовах.

Як жителям багатоповерхових будинків відмовитися від центрального опаленняНа сьогодняшній день перейти на індивідуальне опалення можна тільки всім будинком. Але, тим жителям, де на травень місяць більше половини квартир вже відрізалась від централізованого теплопостачання, дозволено переходити поквартирно. Змушувати мешканців це робити заборонено.

Будинок, де багато квартир уже на індивідуальному опаленні, мешканці, що залишились платять значно більші рахунки за комуналку. Адже все тепло розподіляють виключно між собою.

Щоб перейти на автономне опалення, будинок повинен звернутися в електро- або газопостачальну компанію. І з'ясувати, наскільки технічні умови будинку відповідають навантаженню на мережу. Це робиться спеціально для запобігання аварій і пожеж, поломки домашніх електроприладів. Якщо потужність дозволяє, то відключення від централізованого постачання планують до 1 жовтня. За цей час мешканці повинні встановити котли, а компанія - демонтувати своє обладнання.

За наказом Міністерства ЖКГ з 2005 року відключення від централізованого опалення проходить тільки по стороцентном згоди всіх мешканців будинку. Є й інший - більш складний шлях, коли мешканці будинку приймають рішення встановити котельню на даху або індивідуальний тепловий пункт (ІТП). Але за це спочатку повинні проголосувати більше половини мешканців будинку. Далі слід зібрати підписи до 75%.