Держава виділяє гроші на купівлю житла на пільгових умовах, фінансує житлові програми для військових, переселенців і дітей-сиріт. Але коштів, як завжди, не вистачає

Скільки грошей Кабмін дає на житло для українців?З листопада в Україні відновили державну програму купівлі квартир на пільгових умовах "Доступне житло". Після дворічної перерви українці можуть претендувати на компенсацію частини вартості квартири.

Квартири від держави

Відновлення програми "Доступне житло" в 2017 році обійшлося бюджету в 30 млн грн. Поки виділених грошей вистачить на придбання житла приблизно для 100 українських сімей. У 2018 році фінансування програми збільшать до 100 млн грн.

"Ми просили 1 млрд грн. Це дало б можливість забезпечити житлом понад 5 тис. сімей, що мають право на підтримку", - відзначає Сергій Кімнатний, глава правління Держфонду.

За його словами, заявки на участь у програмі до кінця року подадуть близько двох тисяч чоловік, але фінансування вистачить не на всіх. Глава фонду сподівається, що ініціативу виділити матдопомогу для купівлі житла підтримають в регіонах.

Залишається ймовірність, що до кінця 2018 року з держбюджету вдасться отримати додаткові кошти. Сергій Кімнатний зазначає, що це важливо, оскільки відтепер купити квартиру за програмою може будь-який українська сім'я, в якій менше 13,65 кв. м житла на людину, а дохід не вище 5-кратного середнього заробітку одну дорослу людину. Раніше ця опція була доступна тільки для тих, хто стояв у "квартирній черзі". Зараз принцип простий: перший зареєстрував заяву - перший в черзі на пільгове житло.

"Я вважаю, що право на квартиру за відносно доступною ціною може мати як учасник АТО, так і лікар, який його лікував", - говорить Кімнатний.

Житло для сімей загиблих військових

Але все ж для учасників бойових дій на сході країни передбачені преференції в рамках цієї програми. Якщо зазвичай за покладені 21 кв. м житлової площі на людину потрібно оплатити 70% вартості, то учаснику АТО - 50%.

У програмі беруть участь тільки новобудови, схвалені комісією при Мінрегіоні. Будинок повинен бути побудований мінімум на 50%, а забудовник - мати хорошу репутацію.

Це не єдина житлова програма для учасників АТО. Кілька варіантів підтримки пропонує Міноборони та Мінсоцполітики. Наприклад, у 2017 році з фондів Міністерства оборони України житло отримали 433 учасника АТО. За весь час проведення антитерористичної операції з фондів Міністерства оборони житло отримали 1178 учасників АТО. Крім того, на обліку в Збройних силах України знаходиться 151 сім'я військовослужбовців, загиблих у ході АТО. У 2017 році 6 сімей отримали квартири. З початку проведення АТО житло отримали 142 сім'ї загиблих бійців.

Як повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики, в 2017 році відомство розподілило на регіони майже 4600000 грн субвенції для компенсації купівлі житла сім'ям загиблих учасників АТО і тих, які отримали каліцтва.

Житло для військових

Якщо говорити про квартирну чергу для військовослужбовців у цілому, то в ній сьогодні 42 тис. чоловік. Ще близько 12 тис. колишніх військовослужбовців очікують отримання відомчого житла. У 2017 році, за даними Міноборони, житлом вдалося забезпечити 254 військовослужбовців за програмою "Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних сил України". При цьому за планом на 2018 отримати квартири повинні не більше 1,5 тис. Представників ЗСУ і ще 80 - компенсацію за будівництво житла.

Крім того, в 2017 році з категорії службового житла вивели 294 квартири. Їх віддали для постійного проживання сім'ям військовослужбовців. Але, як розповів радник міністра оборони України Юрій Бірюков, у відомстві хочуть відійти від практики передачі службового житла в постійну власність.

"У Миколаєві будуємо три п'ятиповерхових будинки на 216 квартир. Оформляємо як штатно-посадове житло, - говорить Бірюков. - Військовослужбовець не матиме права там навіть прописуватися". Логіка таких змін проста. Подібні комплекси для військовослужбовців з часом будуть побудовані в усіх регіонах України. Тоді при ротації сім'ї військовослужбовців зможуть переїжджати з однієї квартири в точно таку ж в іншому регіоні. Всі будинки зі штатно-посадовою житлом повинні бути побудовані за типовим проектом. Правда, створити таку систему складно. Головна проблема - процедура узгодження будівництва з органами місцевого самоврядування.

Переселенці та діти-сироти

Через військових дій на сході України з'явилася нова група соціально вразливих людей - тимчасові переселенці. Тут успіхи уряду у вирішенні квартирних питань набагато скромніші. Тільки один раз за 2017 уряд виділив Міністерству з питань тимчасово окупованих територій субвенцію в 17 млн ​​грн для купівлі житла. Його видаватимуть переселенцям у тимчасове користування. Гроші пішли в Маріуполь, Покровськ, Дружковку в Донецькій області та Сєвєродонецьк у Луганській області.

Цього року влада звернула увагу на дітей-сиріт та інтернати. Серйозність намірів уряд підтвердив влітку 2017 року, виділивши для реконструкції та будівництва малих групових будинків, а також купівлі житла для дітей-сиріт більш 277 млн ​​грн. У 2018 році заплановано забезпечити соціальним житлом 555 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повідомляють у прес-службі Міністерства соціальної політики. А фінансування програми має збільшитися майже вдвічі, до 518 млн грн.

Що стосується програм від забудовників, тут Україні похвалитися практично нічим. Приватні будівельні компанії не поспішають створювати тривалі "соціальні" програми. Сьогодні можна розраховувати на періодичні розпродажі - періоди, коли вартість за квадратний метр житла нижче встановленої. Комунальні підприємства будують спецдома для медиків, пожежників і т.д. У підсумку вони можуть викупити близько 30% квартир 70% від номінальної вартості. Решта 30% компенсує КП від продажів квартир, що залишилися за комерційною ціною.

Також у країні повноцінно не працює програма забезпечення молоді житлом - коли українці до 36 років можуть купувати житло за кредитом у 3% річних, якщо немає дітей. Якщо є дитина, процентна ставка нульова, якщо двоє дітей - компенсація 25% від тіла кредиту, якщо троє - компенсація 50%. Сьогодні її фінансування по суті віддано на розсуд місцевих органів влади. Чи не відновлює держава та програми іпотечного кредитування.