З нотаріусів зняли відповідальність за недотримання безготівкової форми розрахунку при угодах купівлі-продажу майна, в тому числі нерухомості.

З нотаріусів зняли частину відповідальності

Про це повідомила в інформаційному листі Нотаріальна палата України:

Договір купівлі-продажу є підставою для проведення розрахунків між сторонами. Згідно з частиною третьою статті 640 ЦК України, договір, який підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з дня такого посвідчення. Після нотаріального посвідчення договору функція нотаріуса з вчинення нотаріальної дії є виконаною. Чинним законодавством на нотаріусів не покладено обов'язок щодо здійснення ними перевірки дотримання сторонами договорів купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, обмежень розрахунків готівкою в межах граничної суми.

Відтепер, нотаріуси не зобов'язані, як раніше, перевіряти факт розрахунку, наприклад, вимагати від покупця платіжку про перерахування грошей на рахунок продавця. Досить пункту в договорі купівлі-продажу, розрахунок зроблений до підписання угоди.

Договір купівлі-продажу житла

При цьому вимога проводити всі угоди, що перевищують 50 тис. грн. за безготівковим розрахунком, нікуди не поділася. Але, в більшості випадків, контролюючі органи угоду перевірять тільки за наводкою одного з її учасників.

За матеріалами Dom.ria