Громадська рада при Міністерстві регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства вважає за необхідне створення і впровадження в Україні Єдиного електронного реєстру технічної інвентаризації об'єктів нерухомості.

imj 2

"Ми пропонуємо Мінрегіону створити електронний реєстр матеріалів технічної інвентаризації. Нотаріуси, адвокати, працівники центрів адмінпослуг (ЦНАП) зможуть перевірити в реєстрі, надавався чи інвентаризатором техпаспорт ", - повідомив глава асоціації" Западтехінвентарізація "Андрій Давидюк.

Як він пояснив, електронний реєстр дозволить перевіряти справжність технічних документів, а також надасть корисні відомості для рятувальних служб.

"19 квітня в Києві планується провести перший Всеукраїнський з'їзд інженерів технічної інвентаризації об'єктів нерухомості, на якому ми плануємо створити єдину площадку та розробити проект рекомендацій (щодо вдосконалення техінвентаризації - ред.)", - повідомив голова громадської ради при Мінрегіоні Павло Міхайліді.

За словами голови "Востоктехінвентарізаціі" Іллі Мелешкіна, технічний паспорт в Україні не дає вичерпної інформації про об'єкт, зокрема, про його розташуванні. Така інформація у відкритих джерелах спростить роботу рятувальних служб, зазначив він.

"У нас адреса може включати безліч корпусів і букв, і в разі надзвичайної ситуації не завжди є можливість знайти об'єкт. У Польщі, наприклад, ви побачите викопіювання карти міста, де буде чітко вказано, що на цій земельній ділянці розташована хатинка. Надалі буде зріз хатинки - всього поверху, де буде показано, що на цьому поверсі розташована ця квартира. Ще один зріз - сама квартира з розмірами ", - роз'яснив він.

На думку А.Давидюк, публічний реєстр техінвентарізаціі не зробить негативного впливу на приватність власників нерухомості, як цього побоюються противники створення реєстру.

"З 1998 року забудовники розміщують інформацію про будівництвах на своїх сайтах, і планування квартир є загальнодоступними. При продажу квартири в інтернеті поширюються і плани, і паспорта. Цього не слід боятися ", - резюмував А.Давидюк.

Джерело: finance.ua