"Доступне житло": на державну програму з такою назвою розраховують тисячі українців. Після дворічної паузи вона нарешті відновила роботу. Тому люди відстоюють довгі черги, щоб отримати відшкодування вартості нової квартири.

Наскільки реально скористатися програмою "Доступне житло": Пояснення експертівПрограма "Доступне житло" почала діяти після дворічної перерви в кінці листопада. З 2010 по 2014 роки нею скористалися понад 3,5 тисячі сімей. Тоді на це пішло 420 000 000 бюджетних гривень. Цього року програму модернізували.

"У нас з'являються дві нові категорії - це переселенці та учасники АТО. Ще одним, я б сказав, таким із глобальних перетворень програми - якщо раніше це були тільки ті громадяни, які перебували на квартирному обліку, то сьогодні це також ті громадяни, які або не мають у власності житла взагалі, або таке житло мають, але воно не перевищує 13,65 квадратних метрів на кожного члена сім'ї ", - пояснив голова правління Держмолодьжитла Сергій Кімнатний.

Тому українці, які потребують поліпшення житлових умов, отримають 30% відшкодування вартості квартир, решта - з власної кишені або в кредит. А ось переселенці та сім'ї бійців АТО заплатять тільки половину. Програма розрахована на житло в новобудовах. Вибрати можна в переліку квартир, затверджених комісією Мінрегіону.

Якщо громадянин бажає якийсь об'єкт, якого ще поки немає в списку, це не є проблемою. Він може звернутися до забудовника, попросити його підготувати перелік документів, подати його на міжвідомчу комісію. Міжвідомча комісія після того, як його розгляне, включить до відповідного переліку, - розповів Сергій Кімнатний.

Наприклад, сім'я з двох чоловік потребує кращих житлових умов. Вона може вибрати однокімнатну квартиру в Подільському районі столиці. Її вартість - 750 000 гривень. З них сім'я заплатить 520 000, решту - держава. Але незважаючи на корисну програму, гроші на неї виділили смішні.

"Тільки на учасників АТО потрібно 22 мільярдів гривень, щоб забезпечити всіх осіб, які перебувають у черзі на житло. Якщо сюди ще приплюсувати внутрішньо переміщених осіб, то додаємо ще 5000000000 мінімум. І все 100 000 000 плюс 30 в цьому році - це дуже мало" , - зазначив експерт Юридичної сотні Станіслав Івасик.

Обсяг фінансування програми дійсно вражає. У наступному році на всю країну виділили 100 000 000 гривень. Для порівняння в столиці планують встановити самий флагшток вартістю 47500000 гривень. Експерти радять залучати до програми більше як з державного, так і з місцевих бюджетів.

Якщо будуть триматися такі ж темпи фінансування, як і в попередні роки, то 30 років мінімум піде на те, щоб забезпечити всіх осіб житлом, за умови якщо квартирна черга не буде збільшуватися, - додав Станіслав Івасик.

Чиновники відзначають: просили фінансування в десять разів більше, а тому домагатися його збільшення, демонструючи ефективність програми.

Источник: 24tv.ua